persbericht 30112017 verspil360
persbericht 30112017 verspil360

Minister Schouten op bezoek bij De Verspillingsfabriek en THREE-SIXTY

30/11/2017 - Op 28 november brachten minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en EU-Commissaris Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid, een bezoek aan De Verspillingsfabriek en THREE-SIXTY. Ze maakten kennis met de partners en pandbewoners van THREE-SIXTY, waaronder De Verspillingsfabriek en de Food Waste Xperts. En natuurlijk konden de bezoekers proeven van de producten gemaakt van of met reststromen van De Verspillingsfabriek, Kromkommer, Instock en De Lekkere Man.

Het bezoek maakte indruk bij de eurocommissaris; hij beloofde volgend jaar terug te komen met een Europese delegatie. Ook minister Schouten deed een toezegging aan het eind van haar bezoek: “Dit onderwerp staat hoog op mijn agenda. Ik wil barrières wegnemen en ruimte geven aan goede ideeën.” Ook deed ze een oproep aan de Europese Commissie om THT-data op rijst, pasta, koffie en andere zeer lang houdbare producten te schrappen. Onderzoek wijst uit dat de verspilling van lang houdbare producten flink afneemt wanneer die producten niet meer worden voorzien van een THT-datum. Om de oproep kracht bij te zetten overhandigde ze de eurocommissaris een mand met lang houdbare levensmiddelen. Zelf ontving ze uit handen van Bob Hutten aan het eind van haar bezoek een pittige zoete-aardappelsoep uit De Verspillingsfabriek, voor de gelegenheid omgedoopt tot Carola Schouten-soep.

 Uniek in Nederland
De eurocommissaris en de minister waren hier op uitnodiging van de Task Force Circulair Economy Food. Dit is een initiatief van Wageningen University & Research, het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel en één van de partijen die zich hebben verbonden aan THREE-SIXTY. Leden van de Taskforce presenteerden een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren. ‘De Taskforce brengt de voedselketen in beweging en helpt zo voedselverspilling in Nederland aanzienlijk terug te dringen,’ aldus Toine Timmermans, programma manager bij Wageningen University & Research en mede initiatiefnemen van de Taskforce.

Open dagen tijdens de maand van de Verspilling
Een andere initiatief om voedselverspilling op de kaart te zetten is de ‘maand van de Verspilling’. In maart 2018 gaat, zowel landelijk als regionaal, een groot aantal acties van start om voedselverspilling onder de aandacht te brengen van scholen, leerlingen en studenten.

En op 4 en 18 maart zetten THREE-SIXTY en De Verspillingsfabriek de deuren wagenwijd open om het grote publiek kennis te laten maken met dit unieke concept en de innovatieve ideeën. Meer weten over de maand van de Verspilling? 

Contact

088 664 14 36

Mail ons

Bezoek ons