Rabobank Natuur Milieu stretch width1400
Rabobank Natuur Milieu stretch width1400

LANDELIJKE CAMPAGNE TEGEN VOEDSELVERSPILLING TRAPT AF BIJ THREE-SIXTY

20/10/2016 - Rabobank en Natuur & Milieu zijn op donderdag 20 oktober een samenwerking begonnen om mensen te informeren over de mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan, hen oplossingen aan te reiken en te helpen deze uit te proberen. Zo willen beide partijen ervoor zorgen dat meer mensen minder voedsel verspillen. De aftrap vond plaats bij THREE-SIXTY in Veghel en tijdens de campagne speelt onze Barstensvol-soep als icoon van een vernieuwende oplossing een belangrijke rol!

Op vrijdag 20 oktober startte de campagne met de presentatie van de Verspillingsbox, een Gered-Goed Box met daarin de Barstensvol tomatensoep. De directeuren van Rabobank en Natuur & Milieu Wiebe Draaier en Tjerk Wagenaar presenteerden de Gered-Goedbox. Een doos vol gave producten en recepten waarmee voedselverspilling geen kans krijgt. Producten die gemaakt worden van restgroente en fruit bijvoorbeeld, maar ook producten die juist handig in te zetten zijn om van je restjes weer een volwaardige maaltijd te maken. Daarbij leveren wij recepten die ervoor zorgen dat alles wat je in huis haalt om het gerecht te maken, op verschillende manieren wordt gebruikt in meerdere recepten. Zo zorg je ervoor dat je met niks blijft zitten en benut je de volledige waarde van je voedsel. Op de website van Natuur & Milieu (www.natuurenmilieu.nl/voedselverspilling) staan tips en vind je recepten om minder voedsel te verspillen en kunnen slimme oplossingen worden geprobeerd of besteld.

_MG_7891_1.JPGFotocredits: Fotografie Roefs

Geen verspilling als eten twee keer duurder is

Voorafgaand aan de campagne vond een consumentenonderzoek plaats van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction. De uitkomst daarvan is dat als ons eten twee keer zo duur zou zijn als nu, 24% van de Nederlanders verwacht vrijwel niets meer weg te gooien. 'Op basis van deze cijfers kunnen we concluderen dat duurder voedsel een goede prikkel is om veel minder te verspillen,' aldus Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. 'Het eten in Nederland is relatief goedkoop in vergelijking met de ons omringende landen. Daarom pleiten we voor een 'echte prijs' voor voedsel waarin de milieukosten ook worden meegerekend en de boer een goede prijs krijgt. Met als voordeel dat er ook nog minder wordt weggegooid.'

Voedsel: 11% inkomen, verwachting is hoger

Nederlanders geven gemiddeld zo'n 11% van hun netto inkomen uit aan eten, blijkt uit onderzoek (Bron: Voedingscentrum). Meer dan de helft van de ondervraagden denkt echter dat dit percentage twee keer zo veel of hoger is. Veel ondervraagden denken 20 tot 30% van hun inkomen aan voedsel uit te geven. 'Ook op basis hiervan is er ruimte om de prijs van voedsel te verhogen. We bungelen wereldwijd onderaan wat betreft het percentage van ons inkomen dat naar voedsel gaat,' aldus Koek.

_MG_7796_1.JPGFotocredits: Fotografie Roefs

Kleinere verpakkingen

Belangrijkste redenen dat voedsel wordt weggegooid zijn, dat het eten niet meer goed ruikt/ smaakt/ eruit ziet (54%), de houdbaarheidsdatum is verlopen (34%) en er te veel is bereid (26%). Oplossingen die het meest worden genoemd om voedselverspilling tegen te gaan zijn: kleinere verpakkingen (43%), boodschappenlijstjes gebruiken (33%) en informatie over de houdbaarheid van producten (24%)

2,5 miljard euro verspild

Nederlandse consumenten gooien jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Per persoon is dit 150 euro (bron: Milieu Centraal). In totaal gooien we in Nederland 800 miljoen kilo voedsel weg en verspillen we daarmee drie megaton CO2. Zonder verspilling thuis zou de uitstoot per Nederlandse consument met 1,5% afnemen. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto's.

'De Rabobank kan als organisatie zelf bescheiden bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. We kunnen als wereldwijde Food&Agri-bank wel echt impact maken, door financiering van oplossingen in de gehele F&A-keten. En bovendien door samen te werken met duurzame koplopers zoals De Verspillingsfabriek en met maatschappelijke partners,' zegt Bas R├╝ter, directeur Duurzaamheid Rabobank over de samenwerking.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Natuur & Milieu en de Rabobank uitgevoerd door Motivaction onder een representatieve steekproef van 801 Nederlanders tussen 16 en 75 jaar. De steekproef is representatief voor opleiding, leeftijd, geslacht, regio en waardeori├źntatie. Motivaction is een onafhankelijk onderzoeksbureau, lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.

.

Bron: Youtube, opinieonderzoek voedselverspilling

Impressie

Contact

088 664 14 36

Mail ons

Bezoek ons